x

Gyere, ünnepelj velünk!
2 éves a Családi Mókavár!


Egész héten meglepetésekkel,
szórakoztató játékokkal és foglalkozásokkal várunk!

Nézd meg, hogy milyen érdekességgel várunk »

Mckenzie módszer

A Mckenzie módszer a gerincet és a végtagokat érintő ízülti panaszok diagnosztizálási és kezelési rendszere, melyet Robin Mckenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, több, mint 40 országban alkalmazzák. Olyan gerincbántalmak gyógyítására használjuk, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikus eredet húzódik meg: becsípődésekre, nyomódásokra, lumbágóra, ísiászra. Ezek a rendellenességek gyógyszerrel nem kezelhetők jól, sokkal eredményesebb a mechanikai terápia.

A McKenzie módszer olyan aktív mozgásterápia, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a páciens által önállóan végezhető gerinctorna gyakorlatok, amelyekkel képes befolyásolni a fájdalmát, és a probléma kimenetelét. Ezek a gyakorlatok könnyen megtanulhatók, és életmódra vonatkozó tanácsokkal is kiegészülnek. A McKenzie kezelésnek szintén fontos része az elért természetes mozgások megtartása, a későbbi panaszok megelőzése.

Az első alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálat történik, melynek során a gyógytornász meghatározza a fájdalom feltételezhető okát. A vizsgálat eredményének alapján összeállítja a személyre szóló kezelési programot, amelyet bizonyos időnkénti kontroll mellett a páciens otthonában végezhet.

A McKenzie módszer alkalmazási területei:

  • Porckorongsérv
  • Porckorong kiboltosulás
  • Karba ill. lábba kisugárzó fájdalom
  • Helytelen testtartásból adódó derék-, hát- nyakfájdalom
  • Kontraktúra, hegesedés, letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom

A McKenzie-terápia a tapasztalatok szerint a gerincfájdalmak mintegy 80 százalékánál jól alkalmazható és érezhető javulást hoz. A fájdalom gyakran már egy kezelésen belül is csökken.